MENÜ

Tarantula
Hogyan tarts pókot

A vedlés

 

Madárpókok életében feltehetően a legnehezebb időszak a vedlések ideje. A bébi pókok a vedlést látszólag jobban elviselik, mint a felnőtt állatok. Valószínűleg azért is könnyebben vedlenek le, mert ekkor még gyorsabban követik egymást a vedlések, mint később, ha már felnőnek.

Egy kifejlődött nősténypók normális körülmények közt egy évben egyszer vedlik, azonban a tartási viszonyok miatt akár többször is levedlenek. A pók külső váza kemény és nem tud vele együtt nőni.

Tehát azért kell a pókoknak vedleni, hogy tudjanak növekedni. Minden más pók, mint például a házipók, viszonylag rövid élete során folyamatosan vedlik. Ezért gyakran látni a pókhálókban valamit, ami emlékeztet minket egy döglött pókra, holott a háló lakójának ez csak a levedlett bőre.

A növekedés során a testet burkoló külső váz túl kicsi lesz és ekkor egy új, nagyobb külső váz pótlódik. Tehát a póknak meg kell szabadulnia régi külső vázától. A vedlési fázisban képződik a régi váz alatt a kutikula, amely ekkor még összegyűrődött és puha. A vedlésnél nyúlik ki, mielőtt a levegőben lévő oxigén hatására megkeményedne. A közeledő vedlés egyik jele a madárpóknál a táplálék megtagadása, további jele lehet a visszahúzódó életmód.

Az úgynevezett bombázó madárpókoknál a vedlés előjele, ha a potrohról lecsupaszított szőr helyén lévő kopasz folt lassan besötétedik. A legtöbb madárpók 3-5 óra alatt levedlik. A vedlés alatt a talajon lakó pók a hátára fekszik, a fán lakó pókok a lakócsőben vedlenek. Ritkán az is előfordul, hogy a pók 8 lábán állva vedlik, ami azt bizonyítja, hogy a pók jobban tudja, mi a jó neki a vedlésnél és nekünk nem szükséges ekkor segíteni.

A vedlés alatt ne zavarjuk a madárpókot és ne is próbáljuk megfogni, megérinteni, mert a pók bőre még nagyon puha és könnyen megsérülhet! A kifejlődött madárpókok már egy héttel a vedlés előtt nem táplálkoznak. A talajon lakó pókok a terrárium talaját majdnem mindig vékony pókselyemmel beszövik, mielőtt a hátukra fekszenek a vedléshez.

A vedlés után a pók még több óráig a hátán fekszik, ekkor még teljesen vételen. A vedlés elején a hátán lévő pók a testétől távolra nyújtja ki tagjait. A pók több óráig marad ebben a testhelyzetben - a hátán fekve. A póknak először a feje elülső részén lévő bőr reped fel. A fejen körben felrepedt bőr lassan leválik. Ez után a potroh vékony bőre is felhasad és elkezdődik a vedlés három fázisa.

Egy vedlés folyamata


  • Első fázis, amikor a fejtor a gyorsabb szívdobogás és nagyobb nyomású vérkeringés következtében felpumpálódik: ez vezet a régi bőr felhasadásához. A potroh ekkor kissé összezsugorodik.
  • Ez után a csáprágók mozognak. A potrohon lévő bőrt a lábak segítségével is feltépheti, eltávolíthatja. A potroh bőrének eltávolításakor segít a potroh izomzata is. Ugyanakkor ennél a vedlési fázisnál a pók megszabadul a régi lábakon lévő bőrtől, mely a legnehezebb folyamat a vedlés alatt.
  • Ha nem komplikált a vedlés, még pár óráig a hátán fekve várja, hogy megkeményedjen az új, külső váza. Ekkor már szinte biztos, hogy sikeresen levedlett a pókunk és szép, nagyobb méretével kápráztat el minket.

Kiegészítés:

A vedlés után pár napig ne adjunk pókunknak enni! Ilyenkor még nem keményedett meg a méregkarmuk és az emésztőrendszer egy részét is levedlették.

 

Hírek

  • Reptilia

  • Arachnida - Online Pókszabású Magazin

  • Macilacispiders

  • Terraplaza - Börzére fel!

Szavazás

Tetszett az oldal?
Nem.
Igen.
Asztali nézet