MENÜ

Tarantula
Hogyan tarts pókot

Madárpóktartás veszélyei: Mennyire valós veszélyek?


Az átlagos ember a madárpókokat hatalmas szőrős fenevadnak tartják akik egyetlen marással megölnek egy embert. Nos, ez totálisan nem igy van, sőt az ellentéte. Ezek a hatalmas pókok a 8 lábúak világában gyengébb mérgűek közé tartoznak, hiába a hatalmas méretük.

 

Madárpók testfelépítése


A kereskedelmi forgalomban kapható madárpókok zöme nagyon gyenge méreganyaggal rendelkezik, az afrikai és ázsiai madárpókok rendelkeznek relativan erősebb méreganyaggal, de ezek erőssége sem olyan, hogy komolyabb bajokat, akár halált okozhasson egy embernek.
A madárpókok mérge a gerinctelenekre és kisebb gerinces állatok megbénitására specializálódott. Éppen ezért emberre gyakorolt hatásuk más, és számos tényezőtől is függ: a marással bejuttatott méreg mennyiségétől, egészségügyi állapottól, az egyén életkorától és az esetleges allergiától.
Gyakran hallani vagy olvasni olyat, hogy egyes szakemberek halálos mérgűnek titulálnak egy-egy fajt. Nos szerintem ez erős túlzás, ha valóban haláleset is történt egy madárpókmarástól, az maximum azért lehetett, mert az egyén allergiás a méregre, emiatt a felduzzadt a nyaka körüli rész és elszoritotta a nyelőcsövet. Ugyanilyen reakciót ételallergia, vagy egy darázscsipés is kiválthat.
Egy madárpókmarás esetén a marás helye felduzzadhat és izomgörcsök jelentkezhetnek! Az hogy ez mennyi ideig tart ugyebár függ az egyéntől és hogy milyen póktól volt a marás. Enyhébb mérgű fajok marásának hatása pár óra alatt megszünik, erősebb mérgűeké jó néhány napig is elhúzódhat. marás esetén az első hogy ne essünk pánikba, a másik pedig, hogy egy kálciumtablettát feloldunk vizben és megisszuk. Ha a tünetek pár óra múlva sem csökkenek, keressünk fel szakorvost.

Madárpók méregfoga


Fajok:

Az amerikai fajok nagyrésze gyengébb méreganyaggal rendelkezik, innen is kerül ki a legtöbb faj amik alkalmasak kezdőpóknak is könnyű tarthatóságuk, nyugodtabb viselkedésük és gyengébb mérgük miatt:

 • Brachypelma nemzetség összes tagja, például: Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum
 • Achantoscurria geniculata: nagyra növő szines és kicsit vehemensebb faj, azonban tartása öröm nagy mérete és látványos fejlődése miatt
 • Grammostola rosea: legnyugodtabb pókok közé tartozik, persze egyedenként változó lehet. Lassan növő fajta, és állitólag már bebizonyosodott hogy igenis erős a mérge, ennek ellenére bárkinek ajánlom a tartását szivóssága és nyugodsága miatt.
 • Avicularia fajok: jó kezdő pókok, szépek, mérgük gyengébb, tartásuk 4-5 vedléstől már könnyű, kisebb korukban hajlamosabbak az elhullásra.

Hozzátenném még hogy az amerikai fajok, mint például a Brachypelmák is képesek a szőrrugdosásra is. Ez egy védekező stratégia: potrohukon található allergén szőrszálakat ledörzsölik amik felhőszerűen szállnak a levegőben. Bőrrel érintkezve viszketést okozhat, szembe kerülve már kellemetlenebb. Igyekezzünk kerülni az ilyen szőrrugdosós eseteket. Nekem szerencsére a 6 évnyi pókozás ellenére sem volt semmilyen komolyabb tünet ami a szőrőzéssel kapcsolatos, kicsit viszketni szokott de aztán elmúlik a hatásuk.

 

Afrikai fajok:

Őket nem ajánlom kezdő fajoknak, azonban akik már rendelkeznek némi tapasztalattal nyugodtan próbálkozzanak 1-1 fajjal. kihangsúlyoznám: Soha semmilyen körülmények között NE nyúkáljunk kézzel a dobozukban vagy terráriumban, csakis megfelelően hosszú fémcsipesszel matassunk a helyükön. Az afrikai fajok többsége hevesebb természetű, kevesebb zavargatás is elég nekik hogy figyelmeztetés nélkül marjanak. Ezek a következő fajok:

 • Ceratogyrus fajok
 • Pterinochilus fajok
 • Hysterocrates fajok
 • Még néhány egyébb faj.

Itt azért még megjegyezném, hogy nekem egyik kedvenceim lettek az afrikaiak, megvan a maguk szépsége ami megfogott.

 

Ázsiai fajok:

Többnyire hosszú lábú. fán lakó vagy üreglakó fajok, gyors mozgásúak erős mérgűek. Első póknak nem, de második póknak már annál inkább ajánlom őket, pár példa:

 • Poecilotheria regalis
 • Haplopelma lividum
 • Lampropelma vialoceopes


Hozzátenném a legszebb és legszinesebb fajok az ázsiai fajok közül kerülnek ki, valamint első számú kedvenceim a gyönyörű Poecilotheriák is ázsiaiak.

Ceratogyrus darlingi védekezőpozicióban! Ilyenkor nem rest használni a mérgét is, hogy elüldözze zaklatóját aki a terrarisztikán belül jelenleg a pók gazdija. Ilyenkor jobb ha nem zaklatjuk őket.

 • Ilyen egy védekező pozíció/testtartás:

Védekező pozíció

 

Hírek

 • Reptilia

 • Arachnida - Online Pókszabású Magazin

 • Macilacispiders

 • Terraplaza - Börzére fel!

Szavazás

Tetszett az oldal?
Nem.
Igen.
Asztali nézet