MENÜ

Tarantula
Hogyan tarts pókot

Etetés

 

Mivel a tarantulák ragadozók, ezért élő eleséggel kell ellátnunk őket. Főleg gerinctelenekkel táplálkoznak, de beszámoltak már egyéb zsákmányállatokról is. Békák, gyíkok, denevérek, apró madarak mind szerepelnek az étlapon. No ez nem jelenti azt, hogy naposcsibével, vagy félkilós varanggyal próbáljuk etetni az állatainkat.

Fogságban tökéletesen tarthatóak rovartáplálékon. Muslicák, legyek, viaszmolyok, tücskök, lisztbogarak és kukacok, gyászbogárlárvák, rózsabogárlárvák, csótányok sáskák, szöcskék mind kaphatóak bizonyos állatkereskedésekben, s a pókunk tökéletesen megelégszik ezekkel. Aki akarja, nyáron a szabadban fűhálóval fogott rovarokkal kiegészítheti az étlapot. Vigyázzunk, hogy olyan területről gyűjtsünk, ahol nem használtak rovarölőszereket, s nem permeteztek! Eszünkbe ne jusson darazsakat, vagy méheket adni a pókunknak! Azt hiszem nem kell indokolnom!

Eledel megfelelő mérete

  • Pókjaink rászoktathatóak még csirkehúsra, zsírmentes marhahúsra, májra, tüdőre is. Ha éhes az állat, akkor az apró húskockát elé dobva azonnal ráveti magát, s ha ízlik neki, akkor elfogyasztja. Nagyobb példányok megeszik az újszülött egereket is. Bébipókjainkat egészen apró tücskökkel, muslicákkal vagy kicsi lisztkukacokkal táplálhatjuk, de olvastam már vörösszúnyog lárváról is. Ahogy növekszik a pók, úgy növelhetjük a zsákmányállat méretét. Nem okoz nehézséget az otthoni tücsök vagy muslicatenyésztés sem. Némi odafigyeléssel állandó élelemforrást biztosíthatunk magunknak.
  • Egy-két dolog van, amit be kell tartanunk etetéskor. Általánosságban ne adjunk olyan zsákmányállatot a póknak, ami nagyobb a potrohánál. A nagy zsákmányt nem szívesen támadja meg általában (persze vannak kivételek). Ne adjunk olyan táplálékállatot, ami sérülést okozhat. Én speciel kerülöm a meglehetősen agresszív afrikai kétfoltú tücsköt, mert nem egy ijedős fajta, s nem fél visszatámadni. A nagyobb tücsköknek eros csáprágóik vannak, s meg is haraphatják a pókot. Szintén eros csáprágója van a rózsa- és gyászbogárlárvának is. Legjobb ezeknek a fejét csipesszel összenyomni. Lecsíphetjük a tücskök ugrólábait is, hogy nehezebben lógjanak meg a pók elol.
  • Ahogy én észrevettem nem mindegyik pók tolerálja, ha 4-5 tücsök rohangál körülötte. Láthatóan zavarta a sok rohangálás táplálkozás közben. Volt olyan példány is, amelyik megrohanta a tücsökbandát, s két-három példányt is elkapott egymás után. Ezután elvonult, s elfogyasztotta a csáprágóiban tartott hullahalmot. Kisebb pókoknál ugyanígy megfigyeltem ezt a "gyűjtögetést". Akár 5-6 muslicát is elkaptak, s a végén egy nagy gombóc keletkezett a csáprágói között, amit szintén jóízűen elfogyasztott. Amikor csökkent a gombóc mérete, néha fogott még egy két kiegészíto muslicát desszertnek.
  • Fontos a vivárium tisztántartása is az atkák, gombák és a penész elkerülése miatt. Táplálkozás után távolítsuk el a maradékokat (lábak, szárnyak) és a pók által meghagyott maradványokat. Ezeket (kis gömbök) általában egy helyre pakolja így nem nehéz eltávolítani. Szintén jó ha eltávolítjuk a pók ürülékét, ami egy fehéres anyag. Nedves WC papír a csipesz végére, s pár másodperc alatt eltüntethető.

Etetés

 

 

Milyen gyakran etessük a pókot? A kisebb példányokat naponta, kétnaponta etethetjük, a nagyobbakat elég hetente egyszer. Az etetés sűrűsége függ az elfogyasztott mennyiségtől is (bár szerintem ez relatív dolog). Volt, hogy a pókom egymás után megevett 3 rózsabogárlárvát, majd két hétig semmit nem fogadott el. Ki kell tapasztalnunk a táplálkozási szokásaikat. Vannak nehezen evo, válogatós példányok, fajok, de vannak falánkak is. A pókok jól bírják a koplalást is. Előfordulhat, hogy hetekig (idősebb korban akár hónapokig) nem esznek (általában vedlés előtt).

A táplálék mellet ne feledkezzünk meg az állandó vízellátásról sem! Petri csésze, különböző műanyag kupakok mind megfelelnek erre a célra. Legalább hetente egyszer mossuk el a vizesedényt, a hiányzó vizet naponta pótoljuk. Nem csak a pók folyadékigényét elégíti ki a vizestál, hanem segíti a páratartalom fenntartását is.

 

 

Hírek

  • Reptilia

  • Arachnida - Online Pókszabású Magazin

  • Macilacispiders

  • Terraplaza - Börzére fel!

Szavazás

Tetszett az oldal?
Nem.
Igen.
Asztali nézet